Is jouw cosmetica giftig?

Naast natuurlijke huidverzorging is het gebruiken van natuurlijke cosmetica eveneens belangrijk. Als ik door de stad loop zie ik met grote regelmaat prachtige meisjes lopen die hun schoonheid letterlijk hebben weg geplamuurd. Maar waarom? Ik begrijp dat het door de media voorgespiegelde schoonheidsideaal veel meisjes en vrouwen onzeker maakt, maar je schoonheid verstoppen onder een dikke laag foundation lijkt mij niet de oplossing. Daarbij is het gebruik van reguliere cosmetica ook nog eens (zeer) schadelijk voor onder andere je huid, hormoonhuishouding, DNA en organen. Tijd voor wat uitleg.

Hormonen en cosmetica

Veel ingrediënten in reguliere cosmetica hebben een schadelijke invloed op onze hormoonhuishouding. Een voorbeeld hiervan is het veelgebruikte BHA (E320). BHA is een conserveringsmiddel dat niet alleen wordt gebruikt in lippenstift, hydraterende crèmes en andere cosmetica, maar ook wordt gebruikt om voeding te conserveren. Zodra deze stof onze huid binnendringt ‘herkent’ ons lichaam dit als een lichaamseigen hormoon. Logischerwijs gaat ons lijf hiermee aan de slag en verspreidt deze stof door ons lichaam, niet wetende dat het een synthetische stof is waar we niets mee kunnen.

Huidproblemen en cosmetica

Er zijn massa’s vrouwen die te kampen hebben en/of krijgen met allerlei huidproblemen. Van acne tot snelle rimpelvorming, een extreem droge of juist vette huid, eczeem, geïrriteerde ogen en ga zo maar door. Wat veel vrouwen alleen niet weten, is dat deze problemen vaak veroorzaakt worden door de cosmetica die ze dagelijks gebruiken. Het middel waarvan je denkt je schoonheid te benadrukken, blijkt juist het middel te zijn die je schoonheid langzaam doet vervagen!

Synthetische en dus chemische ingrediënten zijn, volgens cosmetici, niet schadelijk mits ze in kleine doseringen worden aangebracht. Maar, hier ligt nu net het probleem. Want welke vrouw gebruikt nu niet elke dag cosmetica? Deze stoffen kunnen je huid op korte en/of lange termijn flink beschadigen. Iets wat we uiteraard niet willen!

De top 7 meest schadelijke ingrediënten op een rij:
- Sodium lauryl/laureth sulfate
- Toluene
- Parabenen
- Phthalates
- Triclosan
- Parfum
- Alcohol
*Sodium lauryl irriteert de huid, longen en ogen. Dit middel wordt in bijna alle producten gebruikt die schuimvorming veroorzaken (denk aan; shampoo, douchegel en facial wash).
*Toluene wordt uit petroleum getrokken (say what?!?) en uit kool (en nee, geen gezonde groene kool, maar kool van teer). Dit middel wordt in veel cosmetica gebruikt, maar ook als verfverdunner.
* Parabenen en phthalates wordt veel gevonden in oogschaduw, blush, mascara en nagellak. Deze stoffen staan erom bekend dat ze ons endocriene stelsel (hormoonstelsel) verstoren.
* Triclosan wordt veel gebruikt in anti-bacteriële zeep. Dit middel kan de vruchtbaarheid aantasten.

Een simpele regel die ik hanteer is: kun je het ingrediënt niet uitspreken dan is het hoogstwaarschijnlijk niet gezond voor je huid. Wil je zeker weten of je make-up veilige ingrediënten bevat? Ga dan naar de cosmetische database SkinDeep. Op deze site kun je al je ingrediënten testen op veiligheid. Ook te downloaden als app, wel zo handig.

De oplossing is niet ver te zoeken

Zo, de schrik zit er goed in denk ik. Maar, niet gevreesd, er zijn genoeg alternatieven. En nee, je hoeft echt niet met een ‘blote-billen’ gezicht rond te gaan lopen, maar liever wel met natuurlijke cosmetica. Er zijn en komen steeds meer producten op de markt die geen of weinig chemicaliën bevatten. Denk aan merken als; Haushka, Lavera en Sante. Niet geheel veilig, maar al een stuk beter dan de reguliere merken. En vergis je niet, ook de dure merken bevatten veel giftige stoffen. Vaak nog meer dan de merken die bij je drogist te koop zijn!

Minerale cosmetica

Ik ben al jaren overtuigd van het merk Mineralissima.Pure en minerale cosmetica. Deze cosmetica is vrij van kleurstoffen, parabenen, glycerine, oxychloride en andere schadelijke stoffen. In tegenstelling tot reguliere cosmetica gebruikt Mineralissima de natuurlijke mineralen om een gezonde en stralende huid te creëren. Een huid die er uit ziet alsof je geen make-up draagt, maar wel je oneffenheden vervaagt. Wat mij betreft de ideale oplossing.

Het bijzondere aan minerale cosmetica is dat het een natuurlijke SFP heeft. Wat een prettige bijkomstigheid is, is dat geen van de producten op dieren is getest. Waar je misschien even aan moet wennen is dat alle producten in poedervorm zijn omdat het ‘gecrushte’ mineralen zijn, dus ook de foundation is in poedervorm.

minerale

Hoe gebruik je minerale cosmetica?

- Sprenkel een kleine hoeveelheid minerale make-up in de deksel van het potje
– Doop en draai cirkels met je kwast in het poeder zodat het goed door je kwast wordt opgenomen
– Breng nu de make-up voorzichtig aan op je huid in draaiende bewegingen. Herhaal eventueel voor een rijkere kleur en/of camouflage.

Wil je eerst testen of de kleur mooi aansluit op je huidteint en/of die ene kleur groen wel mooi staat bij je ogen? Dat kan! Je kunt namelijk samples bestellen voordat je de grootverpakkingen aanschaft.

Voor meer informatie over mijn favoriete merk ga naar mineralissima

  • Pingback: Why use natural cosmetics? - A simple life()

  • Rita Franko

    Een nieuw merk met natuurlijke en biologische cosmetica producten is BeautyNatura. Zij verkopen onder andere het Hongaarse merk Adrienne Feller dat nieuw is op de Nederlandse markt. In de producten worden Hongaarse geneeskrachtige planten, extracten, hoogwaardige kwaliteitsoliën, etherische oliën en bloemen essences gebruikt. Daarbij zijn de producten op basis van thermaal water, waar Hongarije zo bekend om is. De reacties na gebruik zijn lovend en daarom wilde ik deze informatie u niet onthouden. Het merk en haar producten zijn verkrijgbaar op in de BeautyNatura webshop. http://www.beautynatura.nl/brand/adrienne-feller/