Chemische rubbertjes

Wist je dat de meest bekende condoommerken gebruik maken van chemicaliën? En dat deze synthetische stofjes schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid? Deze week duiken we de wereld in van het condoom ...

Condooms, ik moet zeggen; een ware uitvinding. Al duizenden jaren geleden kwamen onze voorvaderen op het idee om het mannelijke geslachtsdeel te beschermen tegen onder andere ongedierte (jaja), verwondingen en zelfs kwade geesten (euuhhh). Het inpakken van de penis is dan ook niet nieuw. Wat wel nieuw is, is de wijze waarop condooms tegenwoordig geproduceerd worden.

A-merken
Er zijn een aantal grote namen in omloop: de marktleiders op het gebied van condooms. Deze merken pretenderen allemaal dat zij de beste en meest veilige condooms produceren. Wat betreft veiligheid en ter preventie van zwangerschap en/of seksueel overdraagbare ziektes, twijfel ik daar niet aan. Waar ik wel aan twijfel, is de veiligheid van het materiaal. De grote (en meeste) merken gebruiken namelijk chemische middelen om deze rubbertjes te produceren. En of dat zo goed is voor onze gezondheid…

Van parabenen tot spermadoders
Er is de laatste tijd steeds meer reuring in de alternatieve hoek betreft het gebruik van deze ‘standaard’ condooms en wat voor invloed deze hebben op onze gezondheid. Wat blijkt namelijk? Reguliere condooms bevatten, net als de meeste huidverzorging, een combinatie van meerdere chemische stoffen. Denk bijvoorbeeld aan spermiciden, nonoxynol-9, parabenen, benzocaine en glycerine.

Spermiciden
Spermiciden zijn zaaddodende stoffen die je tevens beschermen tegen SOA’s. Het probleem echter met deze stof is, dat het cellen beschadigt en zelfs doodt in de vagina en anale zone. De stof nonoxynol-9, wat zich in spermiciden bevind, kan op lange termijn zorgen voor regelmatig terugkerende urineweginfecties evenals schimmelinfecties.

Parabenen
Parabenen worden gebruikt om producten houdbaar te maken, maar hebben het nadelige effect je hormoonhuishouding in de war te schoppen. Parabenen worden in bijna alle reguliere verzorgingsproducten gebruikt. Kleine hoeveelheden zijn niet gevaarlijk, maar wanneer je dagelijks cremes, douchegel, shampoo, cosmetica en condooms gebruikt… dan krijg je een overkill aan parabenen binnen met alle gevolgen van dien.

Benzocaine
Benzocaine wordt gebruikt zodat je het euhm, wat langer vol kunt houden omdat het de boel ‘down there’, een beetje verdooft. Maar is dit echt noodzakelijk? Het middel schijnt namelijk niet veel verschil te maken maar kan ondertussen wel zorgen voor allergische reacties zoals: gezwollen geslachtsdelen, jeuk, hevige transpiratie en duizeligheid.

Glycerine
Glycerine is het glijmiddel wat vaak op het condoom gevonden wordt. Deze synthetische jongen is in feite een bacterie dat zich voedt met suikers en schimmelinfecties zijn dan ook veelvoorkomend wanneer je een rubber met glijmiddel gebruikt.

Last but not least, bestaan de meeste reguliere condooms uit latex. Een goedkoop middel wat veel langer houdbaar is dan de ouderwetse rubber condooms. Rubberen condooms zijn namelijk maar zo’n drie maanden houdbaar terwijl latex-condooms vijf jaar houdbaar zijn! Het nadeel is dat veel mensen een latex allergie hebben. De symptomen variëren van lokale jeuk en zwelling tot aan niezen, tranende ogen en vermoeidheid.

Tips en Tools
Maar wat nu?!? No worries, er zijn gelukkig voldoende alternatieven. Een aantal tips op een rij:
* Gebruik latex-vrije condooms. Het merk Skyn is een goed en betrouwbaar merk en heel prettig wanneer je een latex-allergie hebt ( ik weet dit toevallig uit eerste hand ;))
* Voor onze veganisten: gebruik het merk Glyde. Gifvrij en op basis van natuurlijke latex.
* Het merk Mysize biedt ook veganistische condooms aan. Wel zijn deze op basis van latex.
* Gebruik kokosolie als glijmiddel in combinatie met een condoom! Huh? Ja echt! Kokosolie is een heel mooi alternatief dat niet alleen mild is voor je geslachtsdelen, maar tegelijkertijd ook nog eens schimmel -en bacteriedodende eigenschappen bevat.

Om een lang verhaal kort te maken: dat condooms er zijn, is natuurlijk ontzettend goed en belangrijk. Maar ik zou adviseren om goed te kijken wat wel en niet bij je past. Probeer eens een ander merk zoals een van bovengenoemde en kijk of je verschil ervaart. Proberen kan geen kwaad toch?

Keep it sexy, keep it safe ;)		
		
	
 • Alice

  Een kennis zegt dat kokosolie rubber aantast, omdat ik het ook altijd als glijmiddel gebruik ben ik eens gaan googelen en kwam een site tegen waar staat dat kokosolie idd latex aantast. Jij schrijft van niet -ik geloof het liefst jouw ;) Kun jij onderbouwen waarom deze combi veilig is?

 • Dunjah

  Wat een fijne en duidelijk informatie. Ik heb alleen dezelfde vraag als Alice hieronder. Ik vind dat toch een beetje spannend maar vind kokosolie indd heel fijn werken. Kan dit met de condoom alternatieven die je onderaan je artikel schrijft of tast de kokosolie ook die condooms aan? Alvast bedankt!

  • Laura Kluyver

   Hoi Dunjah,

   Bedankt voor je vraag. Kokosolie tast het condoom niet aan, dus zeker veilig om te gebruiken :).

   Gr,

   Laura

   • Dunjah

    Oh bedankt! Ja omdat ik veel lees dat olie latex aantast….maar jij weet het dus zeker? ;)

    • Laura Kluyver

     Laat ik het zo zeggen dat het mijn ervaring is dat het altijd goed gaat. En ook bij mijn clienten gaat het goed :)

     • Dunjah

      Ah oke! Ben nog niet toe aan kinderen maar wel een vaste relatie en wil geen onnatuurlijke hormoonrommel gebruiken als anticonceptie. Dus we gaan het zo proberen. Bedankt!

     • Laura Kluyver

      Dat begrijp ik. Lees ook even mijn blog over anticonceptie. Daar staan ook alternatieven in zonder hormonen. Wellicht is dat ook een optie voor jullie. Succes :)